Google Action ontwikkelen in Dialogflow: Deel 1

smart speaker genius voice

Klik hier voor deel 2

Dit is het eerste deel in de serie ‘Hoe ontwikkel ik een Google Action in Dialogflow?’ De Google Assistant is de enige voice assistant die in het Nederlands beschikbaar is waar jij als ondernemer iets aan toe kan voegen. Daarom concentreer ik me op die assistent.  In deze blog leer je wat de eerste stappen zijn om een Action te maken. Natuurlijk ga je geen Action maken als dit geen doel dient. Enkele voorbeelden van voordelen die een Action kunnen bieden zijn de volgende:

  • Tijd besparen door automatisering.
  • Geen nee-verkopen
  • Innovatief branden door actief te zijn op een nieuw platform.
  • Klantinformatie verzamelen door het voor klanten makkelijk te maken om hun mening te geven.

Van multinational tot bakker op de hoek iedereen heeft wel een doel waaraan voice bij kan dragen. De exacte invulling van de Action is natuurlijk aan jou maar de eerste stappen zijn altijd hetzelfde. Ik ben ervan uitgegaan dat je al een Google account hebt.

Wil jij weten welke doelen een voice applicatie voor jouw organisatie behaalt? Doe de quickscan.

Stap 1: Registreren op het Google Cloud Platform

Hier registreer je je op het Google Cloud Platform. Zodra je dit doet krijg je een tegoed van $300 dollar voor alle Google Cloud Services.

 

Stap 2: Maak een project aan

In de Actions console maak je een nieuw project aan. Vergeet hierbij niet in het pop-up venster de taal en regio op Nederlands te zetten. Klik op ‘Create project’. In het volgende scherm scroll je naar onder en selecteer je de volgende optie:

Stap 3: Kies de invocation

Klik op ‘Decide how your action is invoked’ in het midden van het scherm. Voer bij ‘display name’ een invocation in. Mensen roepen je Action aan door te zeggen: ”Praat met [invocation]” Je invocation mag niet uit 1 woord bestaan en niet te generiek zijn. Bedrijfsnamen zijn beschermd en kun je alleen claimen als jij de eigenaar of gemachtigde bent. Er zijn meer mogelijkheden om je Action aan te roepen. Dit valt buiten dit stappenplan maar hier wordt uitgelegd wat het is.

Stap 4: Kies je stem

Zodra je een invocation gekozen hebt kun je in het venster eronder de stem voor de Assistant instellen. Is het een man of een vrouw? In de toekomst zullen er meer stemmen beschikbaar zijn. De stemmen worden regelmatig geüpdatet om ze natuurlijker te laten klinken. Vergeet na deze stap niet op ‘save’ te drukken rechts bovenin de pagina, anders is ook je invocation niet opgeslagen.

Stap 5: Ga naar Dialogflow

Klik aan de linkerkant op ‘actions’, daarna op ‘add your first action’ en tenslotte op ‘Build’. Je wordt doorverwezen naar Dialogflow, hierin ontwerp je het gesprek. Zet in het beginscherm de ‘default language’ op Nederlands en klik op ‘create’ rechts bovenin.

Stap 6: Ontwerp je gesprek

Door ‘default welcome intent’ aan te klikken kun jij bepalen wat gebruikers horen als ze jouw Action aanroepen. Geef mensen extra product informatie of neem een audio file op waarin je mensen vriendelijk verwijst naar je website, app of telefoon. Het is belangrijk dat je waarde toevoegt voor de gebruiker. Zo val je op en doe jij een duurzaam concurrentievoordeel op op dit platform.

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren maar weet je nog niet welke doelstelling voice voor jouw organisatie kan behalen? Doe de quickscan en krijg vrijblijvend een persoonlijk advies.

Klik hier voor deel 2

 

Geschreven door Luuk van Hoogstraten.

Luuk Van Hoogstraten - Genius Voice

Vragen? Neem contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *