Wat is een wake word?

Kennisbank / Wake word

Wat is een wake word?

Een wake word is een woord of korte zin wat een apparaat zoals een smart speaker vertelt dat deze moet luisteren naar wat er gezegd gaat worden. Bekende wake words zijn bijvoorbeeld “Okay Google” of “Hey Siri”.

Een smart speaker luistert iedere seconde een fractie daarvan. Als het apparaat denkt dat het wake word wordt uitgesproken gaat de microfoon open, anders blijft deze dicht en probeert hij het over enkele tienden van een seconde weer. Verschillende smart speaker aanbieders zijn in opspraak gekomen doordat niet altijd goed werd omgegaan met de verzamelde data. Het wake word is in verschillende voice platforms te veranderen:

Amazon Alexa: "Alexa," "Amazon," "Echo," en "Computer."
Apple Siri: Kan niet
Google Assistant: Kan niet
Samsung Bixby: Onbekend